Kindbehartiger

Birdnesting een oplossing voor iedereen? 24-10-2019

Birdnesting, een oplossing waarbij de kinderen in hun huis blijven wonen. Een mooi alternatief voor de kinderen. De ouders moeten wel goed kunnen blijven communiceren en het geluk van de kinderen boven hun eigen geluk stellen. Er komt veel bij kijken maar het kan heel goed gaan. 

De kracht van het echt luisteren. De positie van een kind in een scheidingssituatie 08-05-2019

Daar is hij dan.
Mijn Ted Talk van 14 april 2019! De kracht van het echt luisteren. De positie van een kind in een scheidingssituatie en het belang van de kindbehartiger. 

Valentijn na scheiding; zoveel vragen! 13-02-2019

Valentijn na scheiding; zoveel vragen!
Valentijn na scheiding kan soms pijnlijk zijn. Wel of geen relatie, de nieuwe relatie.... ervoor gaan of nog afwachten? 

Verborgen gebreken een brief van een meisje aan mij 08-02-2019

Ik vind het onrustig thuis. Jullie proberen dit voor mij te verbergen. We eten ineens dagelijks met elkaar aan tafel en jullie doen eigenlijk alleraardigst. Jullie vragen aan elkaar hoe jullie dag was, hoe mijn dag was, beginnen over koetjes en kalfjes. Alles lijkt ineens voorbeeldig. En juist dit maakt mij onrustig.

Na tien jaar strijd, zijn de ogen van de ouders open! 24-01-2019

“Tien jaar strijden mijn ouders al”, vertelt Tine (17 jaar) tijdens een gesprek met mij als Kindbehartiger.
Ze krijgen het niet voor elkaar om maar 1 positief woord over de ander te vertellen. Alleen maar bagger. Gelukkig niet iedere dag, maar toch een paar keer per week.

Kerstdagen; dagen van gezeur? Een gedicht van een kind, recht uit het hart. 21-12-2018

Een gedicht van een kind dat wordt begeleid door Marieke Lips. Marieke heeft alleen geholpen met het rijmen, het is eeen gedicht recht uit het hart van een meisje met gescheiden ouders. 

Druk druk en dan komt de Sint ook nog!!! 16-11-2018

Druk is het modewoord van de dag: als je het niet druk hebt, is het net alsof je er niet bijhoort. Let er maar eens op hoe vaak je “druk” als antwoord krijgt als je vraagt: “hoe gaat het?”
En daar komt nu alle Sint, Piet en Kerst drukte bij. Niet alleen in huis, ook op school, verenigingen, werk, jaarafsluitingen etc. etc. Dit jaar ook nog voor het eerst als niet voor gekozen alleenstaande ouder.

Alleen op vakantie met de kinderen? Vergeet het Toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige naar het buitenland niet! 12-10-2018

En dan vraagt een vriend van me of ik al het toestemmingsformulier heb geregeld. Bliksemslag bij heldere hemel. Ik had hier nog nooit van gehoord. Even googlen en daar was het: Toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige naar het buitenland.

Brief aan gescheiden ouders door 13-jarige met vraag of ouders samen ouders kunnen blijven 03-10-2018

Marieke ondersteunt als Kindbehartiger kinderen in een scheidingssituatie. Samen met een meisje van 13 is onderstaande brief opgesteld. Voor het delen van de brief is toestemming gevraagd waarbij de brief anoniem gedeeld wordt.

Scheiden is ook hard werken! 28-09-2018

Scheiden is een werkwoord
Aan een liefdesrelatie moet je werken, een uniform geaccepteerd begrip. Ook aan een scheiding moet je werken, vaak wou ik dat dit ook zo wereldwijd bekend was. Die relatie ontbinden, loslaten, en een nieuwe vorm aan het ouderschap geven is stukken ingewikkelder, hard werken dus, 24/7.

De eerste schooldag- Was alles maar anders! 28-08-2018

Een verhaal dat meerdere kinderen 3 september ervaren en aanvoelen. Ze moeten “weer” hun hele verhaal doen, terwijl ze het liefst even verdwijnen. Niet iedereen heeft een juf die deze kinderen begrijpt …. Soms voelt het alsof ze er alleen voor staan. Ze weten het even niet meer
Ouders kunnen bij scheiding soms niet hun ouderrol oppakken en verliezen zich in hun verdriet, boosheid etc. Daarom: gun je kind een vertrouwenspersoon , een buddy en kijk daarnaast ook welke professional jullie als ouders kan helpen. Zo kunnen jullie als ouders weer verder!

Waarom doet het uit elkaar gaan zoveel pijn? Gedicht van Marieke Lips 30-07-2018

Waarom doet uit elkaar gaan zoveel pijn? 
Zou het vanwege het verlies van relatie zijn? 

Gedicht over de rechten van ieder kind door Marieke Lips 30-07-2018

Ieder kind heeft rechten, daar moeten wij waarden aan hechten... 

Wanneer vertel ik het? -Respectvol scheiden vanaf de start 23-05-2018

“Twee volle jaren loop ik er nu al mee. Ik loop op de toppen van mijn tenen. Iedereen maar naar de mond praten en naar zijn zin maken. De leuke echtgenoot en vader uithangen. Maar IK BEN OP, HELEMAAL OP.

Over de rol van de kindbehartiger en het ontstaan van deze rol 23-05-2018

Het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) stelt dat ieder kind recht heeft op een zorgeloze ontwikkeling en daarnaast dat ieder kind recht heeft om zijn of haar mening te mogen geven over zaken die het kind betreffen. Zo ook rondom de scheiding van zijn of haar ouders. Naast het geven van deze mening verdienen kinderen bescherming. Bescherming om niet te worden betrokken in vraagstukken die op volwassen niveau spelen.

Interview met Marieke Lips 02-05-2018

Wij volgen haar al een paar jaar en vonden dat het hoog tijd werd om eens kennis te maken met bezige bij, Marieke Lips. Marieke zet zich zeer actief in voor kinderen in een scheidingssituatie en de rechten van kinderen. Zij is bedenker van en drijvende kracht achter de Kindbehartiger. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk, KidsInbetween, geeft zij lezingen, schrijft boeken; ‘Bekrast’ en ‘de kleine kolibirie laat zijn hart spreken’ en heeft zij gesprekskaarten‘recht uit mijn hart’ ontwikkeld.