Huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden

Trouwen of een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen is niet altijd gewenst. Tot 1 januari 2018 werd een huwelijk automatisch gesloten in gemeenschap van goederen. Vanaf 1 januari 2018 geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Kort gezegd is hetgeen dat aan vermogen wordt opgebouwd ten tijde van het huwelijk of de partnerschap gemeenschappelijk. Het vermogen en schulden die bestonden voor het aangaan van het huwelijk zijn (en blijven) privé.

Dit is niet altijd gewenst waardoor huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden kunnen worden opgesteld. Dit komt vaak voor bij partners waarbij één van beide een onderneming heeft. Het aansprakelijkheidsrisico kan dan beperkt worden tot het vermogen van de ondernemende partner. Daarnaast zijn situaties denkbaar waarbij één van de partners een aanzienlijk hoger vermogen heeft.

Huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden kunnen worden aangegaan vóór het sluiten van of tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap. Bij notariële akte worden deze voorwaarden opgemaakt en in het openbaar goederenregister worden ingeschreven. Wanneer dit niet is gebeurd, hebben de huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden geen werking ten opzichte van derden.