Alleen op vakantie met de kinderen? Vergeet het Toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige naar het buitenland niet!
12 Oktober 2018

door Bjorn Verhelst

BARCELONA GATE CLOSED

Straks de herfstvakantie, voor het eerst alleen met de kinderen op vakantie. Met wat lekker weer moet het zeker goed komen. De oudste wil de Sagrada Familia bezoeken, de jongste wil naar het strand.

Cultuur, zon en strand: Barcelona is de uitgelezen plek. Niet te lang vliegen, want hoe hou ik het voor beide en mezelf leuk? Vroeger deelden we die taken op.

Het leven gaat voort, dus nieuwe uitdagingen zijn er om te nemen. Met de kinderen plannen gemaakt, boekjes bekeken, leuke restaurantjes uitgezocht. Komt goed.

Toestemmingsformulier, wat is dat???

En dan vraagt een vriend van me of ik al het toestemmingsformulier heb geregeld. Bliksemslag bij heldere hemel. Ik had hier nog nooit van gehoord. Even googlen en daar was het: Toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige naar het buitenland.

Ik had mijn ex wel verteld over de plannen, maar hier nooit bij stilgestaan. Ik zag ons eerste reisje in het water vallen.

Hoe pak ik dat aan? Formulier meegeven aan de kids. Nee Never Nooit. We hadden een duidelijke afspraak: de kinderen zijn geen boodschapper.

Appen? Nee kan snel verkeerd geïnterpreteerd worden, heb ik de laatste tijd gemerkt.

Ik app wanneer een goed en rustig moment is om te bellen. Kan ik het uitleggen. Zo gezegd, zo gedaan. Kinderen waren in bed, adem in, adem uit en bellen.

Pijnpunten kwamen naar boven: geld zaken, gemis van de kinderen. Ik kan wel op reis, andere kant lukt het niet. Toen kwam de vraag “en wat als ik niet teken”. Ik viel stil. Alles had ik uitgezocht, ik kon vertellen over aanvragen van vervangende toestemming via de rechtbank en de kosten hiervan. Maar daar had ik geen zin in. Behield de rust en vertelde dat we met zijn allen over Barcelona hadden gehad. De data afgestemd hadden met elkaar als ouders en het toen pas aan de kinderen hadden verteld. Ze keken er naar uit. Wat vertellen we hen als het niet doorgaat? Zonder dat we een vinger wijzen naar elkaar, zonder teleurstelling voor de kinderen? Vragen die bij me opkwamen en ik rustig vertelde.

“Kom jij morgen nadat je de kinderen naar school bracht, bij me langs met die papieren, dan teken ik ze gelijk” waren de verlossende woorden.

Morgenochtend zie ik 4 stralende oogjes als we over Barcelona vertellen. Op naar een nieuw avontuur.

VAKANTIE NAAR HET BUITENLAND? Het maakt niet uit of je te voet, fiets, auto of vliegtuig die grens oversteekt, deze documenten moet je onderling regelen als gezaghebbende ouders. Zo komt een reis niet plotsklaps in het water te vallen, en voorkom je zeker teleurgestelde blikken van die kids van jullie.

Meer informatie?

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de Overheid en  de website van het Ministerie van Defensie

« Vorige | Terug | Volgende »