Bij elkaar blijven tot de dood u scheidt is niet voor iedereen mogelijk.
22 Mei 2018

door Anne-Marie van Doorn

In mijn praktijk zie ik een verhoogde vraag van ouderen die ervoor kiezen uit elkaar te gaan. Na jaren samenzijn, de opvoeding van de kinderen is volbracht, de pensioenleeftijd nadert; er wordt steeds vaker gekozen om de toekomst zonder elkaar te delen.

Emotioneel is het vaak heel lastig. De relatie is anders dan 40 jaar terug, de relatie is anders dan tijdens de opvoeding van de kinderen. De relatie verandert nadat de kinderen het huis uit zijn gegaan en er misschien ook nog wel kleinkinderen zijn. Het leven waarin veel draaide om de kinderen is totaal verandert. De gesprekken zullen een ander onderwerp hebben. De vrije tijd zal anders worden ingevuld. De vakanties zullen zonder kinderen zijn, en nu?? Interesses zullen weer meer worden gedeeld, maar wat als blijkt dat jullie elkaar niet meer kunnen vinden?

Het is geen schande als je ontdekt dat jullie elkaar meer in de weg zitten dan dat jullie blij met elkaar zijn.

Is bij elkaar blijven tot de dood elkaar scheidt dan een oplossing? We worden steeds ouder. Het is mogelijk dat het geluk gevonden wordt door ieder apart verder te gaan. Dit betekent niet dat je de verjaardagen van de (klein)kinderen niet meer samen kunt bezoeken. In goed overleg met elkaar kun je het (groot)ouderschap goed voortzetten.

Dat is de emotionele kant. Groot struikelblok is vaak de financiële ontvlechting. Het huis dat jullie 35 jaar geleden hebben gekocht, waar de kinderen zijn geboren. Een huis vol herinneringen. Een huis dat vaak in waarde is gestegen. Hoe daarmee om te gaan?

Vaak is het lastig om dit huis aan te houden. Ieder van jullie wil graag een eigen plek. De gehele financiële situatie is bepalend in jullie mogelijkheden. Maar ook de wensen die er zijn. Is het een wens om het huis, met alle herinneringen aan mooie tijden, aan te houden of is verkopen het meest verstandig?

In mijn praktijk zie ik diverse alternatieven. De persoonlijke situatie is daarbij vaak bepalend. De gezondheid, de arbeidssituatie, woonplaats (klein)kinderen en zo zijn er meer variaties te bedenken.

Het huis is vaak een groot bezit, het pensioen is een ander belangrijk onderdeel. Het pensioen dat vaak is opgebouwd gedurende het huwelijk; hoe hiermee om te gaan? En lukt het om een goed inkomen te behouden ook na pensioendatum?

Ook hierin zie ik diverse varianten in mijn praktijk welke zijn bepaald door de persoonlijke omstandigheden.

En dan heb ik het nog niet eens over een ontvangen erfenis na het overlijden van de ouder(s). In mijn praktijk blijkt dat in gesprek blijven met elkaar belangrijk is. Afspraken worden gemaakt nadat jullie alle opties hebben overwogen.

In bijgaand artikel kunt u de ervaring van klanten lezen. Deze mediation is in samenwerking met een collega van mij gedaan, mijn deel was de financiële afwikkeling. Zo zijn er ook genoeg voorbeelden waarbij alle onderdelen bij een mediator zijn afgerond.

« Vorige | Terug | Volgende »