Druk druk en dan komt de Sint ook nog!!!
16 November 2018

door Bjorn Verhelst

Druk is het modewoord van de dag: als je het niet druk hebt, is het net alsof je er niet bijhoort. Let er maar eens op hoe vaak je “druk” als antwoord krijgt als je vraagt: “hoe gaat het?”
En daar komt nu alle Sint, Piet en Kerst drukte bij. Niet alleen in huis, ook op school, verenigingen, werk, jaarafsluitingen etc. etc. Dit jaar ook nog voor het eerst als niet voor gekozen alleenstaande ouder.

Nee, hier heb ik niet voor gekozen, en nu moet ik het ook nog alleen doen. Ik weet nog niet eens of de kinderen 5 december bij mij zijn.

Als jij dit als ouder al zo voelt: hoe draag je dat dan over op de kinderen? Laten we niet vergeten dat het kleine sponsjes zijn die veel meer absorberen dan woorden. En dat geldt niet alleen voor de super sensitieve kinderen.

Neem even de rust en observeer je kind even: Zie jij ook die spiegel? Zoals ze het in mijn tijd vertelden: “alle apen apen alles na.”

Genoeg nu over de drukte. Genoeg nu over jouw emotie.

HOE OVERLEEF IK HET DIT JAAR?

Probeer gewoon jezelf te zijn en allereerst voor jezelf wat rust in te bouwen. Bepaal zelf, als ouder, hoe je met Sint omgaat; doe vooral wat jij je prettig bij voelen. En niet omdat het bij de andere ouder er zo aan toe gaat.

Een paar tips om november en december door te komen (pas ze aan naar je eigen situatie en gevoel).

RUST

Probeer ervoor te zorgen dat je kind voldoende nachtrust krijgt. Deze Sinterklaas-periode kost namelijk veel energie. Is er weinig reserve, dan is de kans groot dat hij/zij dat in ongewoon of stressvol gedrag laat merken. Zeker nu dit eerste jaar super spannend voor hem/haar is nu het niet meer met papa en mama gevierd kan worden. De R van RUST is ook duidelijkheid scheppen. Sint komt sowieso. Alleen de schoen, dat blijft een verrassing.

Baken het Sinterklaas-gebeuren bewust af, bepaal jouw grenzen hierin als je merkt dat je kind teveel bezig is met Sint en zijn Pieten. Het Sinterklaas-journaal is leuk en ontspannen, maar probeer het daarna ook af te sluiten. Erna weer wat anders doen, en als het kan; geen Sint stress voor het slapengaan. (Net als bij volwassenen gaat de knop in zijn/haar hersenen niet uit als ze gaan liggen.) Dus schoen zetten kan ook op een speelse manier op een ander moment?

Regelmaat

Boekje voorlezen; super, maar het hoeft niet altijd een sint boekje te zijn. De reguliere boekjes zijn nog steeds super voor het afsluiten van de dag

Spreek met elkaar af wanneer je kind de schoen mag zetten. Tip; maak een “briefje van Piet” waarop de dagen staan dat hij bij jouw kind langskomt. Dit geeft minder spanning.

Als het maar even kan; probeer ook onderling afspraken te maken. Dezelfde patronen en principes geven de kleine prins(es) zoveel duidelijkheid. En geen keuzestress; ook niet voor pakjesavond. Als het (al) kan samen vieren? Of vooraf (op basis van kalender) aangeven wanneer de Sint waar komt. Gewoon duidelijkheid, regelmaat en de zekerheid in geen van beide huizen de Sint te missen. Nieuwe rituelen kunnen op een andere dag ingezet worden (lees ook op https://www.villapinedo.nl/blog/sinterklaas-gescheiden-ouders/)

Als je merkt dat je kind de komende drie weken erg onoverzichtelijk vindt, maak dan een kalender. Daar kun je ook opschrijven wanneer het de schoen kan zetten.

Ongelukje: het kan. Hou de rust als je kind ineens weer bedplast. Het is allemaal spanning. Dit gaat weer over.

Een inkoppertje: maar kennen we het niet uit onze kindertijd; de bangmakerij? Wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is de roe? Of je vliegt in de zak van de Sint en gaat dan mee naar Spanje? Het kloppen op de ramen? Voor ons als volwassene stopt het Sint gebeuren op 6 december en schakelen we naadloos over op Kerst. Kinderen schakelen die knop niet zomaar en de angst blijft nog lang doorsudderen.

HELP moet ik dat nu allemaal gaan doen?

Nee, geen stress of drukte. Gewoon haal eruit wat je denkt dat bij jou werkt en past. Of als je het de komende 3 weken even niet meer weet, lees het nog even door.

Kom je er toch niet uit? Ik ben als Kindbehartiger officieel aangesteld als Hulpbehartiger van de Sint en de Kinderen. Dus neem contact met me op.

 

« Vorige | Terug | Volgende »