Huishoudens weten niet of zij recht hebben op een toeslag
18 April 2019

door Anne-Marie van Doorn

Ruim een kwart van de huishoudens weet niet of er een recht op een toeslag bestaat. Dat komt ons,bij het Scheidingsloket, niet vreemd voor. Uit onze praktijk blijkt dat partijen met een hoger inkoomen het mest verrast zijn. Vaak gaan deze partijen verder als alleenstaande ouder. Het kindgebondenbudget, met de alleenstaande ouderkop, heeft een ruime berekenmethodiek. 

Partijen met een wisselend inkomen hebben het vaak moeilijker; wat is mijn inkomen? Deze mensen willen hett risico niet lopen dat zij moeten terugbetalen (vaak is er weinig ruimte om te sparen) en weten niet hoe hiermee om te gaan. De Belastingdienst zou hier meer in kunnen begeleiden en sneller kunnen handelen. 

Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat 20 procent van de werkenden aangeeft een wisselend inkomen te hebben. Deze mensen hebben vaak een lager inkomen. Hierdoor is het lastig om rond te komen. Dat is ook van toepassing voor mensen waarbij sprake is van een partneralimentatie. Deze bedragen zijn in het jaar van scheiding vaak wisselend en in het jaar dat deze termijn afloopt ook. En dan houden wij de hypotheekrente er nog buiten. 

De resultaten van het onderzoek van het NIBUD zijn voor ons geen nieuws. Het is onze taak om onze paritjen hierop te wijzen. Uiteindelijk moeten zij het zelf aanvragen. Dat gaat ook altijd goed. 

Voor meer informatie verwijs ik naar:  https://www.vandoornmfp.nl/fiscaliteiten/toeslagen-hoe-zit-het-nu-eigenlijk-2019/

of maak zelf alvast een proefberekening:  https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

« Vorige | Terug | Volgende »