Bjorn Verhelst, kindbehartiger en Coach voor Ouders en Kinderen bij scheiding – SCHIP coach

Een aanpak waar het kind centraal staat, of ik nu met ouders of kinderen werk. Hun zorgeloos groot laten worden en vrij kunnen bewegen tussen beide ouders is het centrale thema.

Om dit te bewerkstelligen werk ik met de kinderen, de ouders samen of afzonderlijk. Dit om enerzijds de stem van het kind te vertalen en anderzijds ouders hun emoties te neutraliseren en te leren communiceren met elkaar.

Mijn doel als Kindbehartiger - Scheidingscoach

Kinderen laten opgroeien tot weerbare burgers. Kinderen en ouders in een scheidingssituatie ondersteunen zodat kinderen met een vertrouwd en veilig gevoel verder kunnen na de scheiding. Waar ook ouders de stap weer durven te zetten naar een gelukkig leven.

Tijdens het coachen van kinderen in echtscheidingen, merkte ik dat veel speelde in die hoofden. Zaken die onderhuids zaten en niet direct tot uiting kwamen. Daar kon ik goed mee aan de slag in de praktijk, maar soms zag je dat bij een volgende sessie de gemaakte stappen weer weg waren. Het kind snapte de technieken, kon ze feilloos toepassen maar om de een of andere reden pakte hij/zij ze niet door thuis. Toen ging ik bij mezelf, bij de kinderen en de ouders op onderzoek. Conclusie: je kan zelf alles oppakken en aanpakken, maar dit komt het best tot zijn resultaat en zet door als ook de omgeving verandert.

Als een kind weerbaarder wordt, zijn/haar gevoelens durft uit te drukken, maar thuiskomt waar er niet bijvoorbeeld over 1 van de ouders niet mag gesproken worden, moet het kind al heel sterk zijn om door te pakken. Daarom besloot ik ook Ouders in echtscheidingen te coachen, nog steeds met mijn doel van Kindercoach voor ogen: het belang van het kind.

Bij deze zoektocht botste ik op de methode van Succesvol Scheiden Nederland. Hier ga je met communicatietechnieken en stijlen aan de gang om emoties te neutraliseren en communicatie aan te passen zodat je weer door 1 deur kan bij belangrijke gebeurtenissen en het wekelijkse contact. Deze coachingsvorm omarmde mijn eerdere studies van communicatiewetenschappen en jarenlange ervaringen als communicatiestrateeg. Zo kon ik mijn eigen harde zakelijke ervaring, ombuigen in mijn eigen zachte kant: het coachen en begeleiden van mensen in moeilijke situaties. Hierdoor kan ik als geen ander ouders handvaten en technieken aanbieden, op basis van leefwereld – ontwikkelingsfase en leeftijd, hoe met elkaar en met hun kinderen om te gaan in deze hectische situatie.